Kako mogu da znam koliko je zagađenje ovde i sada?

Postoji više načina na koje možete saznati koja je trenutno količina zagadjenja. Zvanične informacije se nalaze na sajtu SEPA i mogu se videti na ovom linku. Morate odabrati lokaciju i tip materije koja se meri i odabrati opciju “prikaži podatke.”

Drugi praktičniji način je da skinete aplikaciju AirCare iz Google Play prodavnice ili Apple Store-a.

AirCare sadrži i zvanična vladina merenja, ali i merenja sa nezvaničnih civilnih mernih mesta koje su nakačene na sajt Luftdaten i Klimerko. Praktična je, ima istoriju pokazivanja, grafikon kao i dekriptivni opis koliko je zagađenje veliko u tom trenutku.

Pored ova dva, možete pratiti i zagađenje preko sajta AirVisual https://www.iqair.com/. On ima kombinacije mernih stanica, satelitskog modeliranja, ali ima i svoje uređaje koje koristi javnost i koje su povezane na sistem. Pokriva ceo svet i ima (ne)popularnu top listu najzagađenijih gradova u svetu gde se često nadje po jedan grad iz našeg regiona.

Što se tiče baze nezavisnih stanica, najbolji sajt je https://luftdaten.info/. Možete videti nezavisne stanice u celoj Evropi, ali i jedno dvadesetak (u trenutku pisanja) stanica u Srbiji. Možete rešiti da kupite uređaj i da se i vi nakačite na sistem pa tako svi mogu da prate koliko je zagađenje u delu zemlje gde se nalazite (cena oko 40-60€ i uređaji se naručuju iz Bugarske).

Konačno, možete kupiti mobilni PM2.5 merač i sami meriti koliko je zagađenje. Ima nekoliko vrsta ovih merača na AliExpress-u i koštaju 30ak eura.