Kako mogu i ja da merim zagađenje?

Postove dve vrste uređaja: mobilni i stacionarni senzori. Što se tiče mobilnih senzora, možete potražiti različite varijante pod nazivom PM2.5 detector preko sajtova kao što su AliExpress.

Ali ako želite da nabavite senzor sa kojim ćete se uključiti u proces obaveštavanja javnosti o kvalitetu vazduha u vašem mestu, savetujemo da nabavite stacionarni senzor.

Pored zvaničnih mernih stanica (u trenutku pisanja u našoj zemlji postoji još 30-ak stanica koje su postavili građani poput nas) i koje šalju podatke u realnom vremenu sajt http://sensor.community/ (https://luftdaten.info/

 

 

Podatke možete pratiti preko tog sajta ali i preko aplikacije AirCare koja je povezala sve sensor.community senzore sa svojom aplikacijom, pa situacija može da se prati uživo i preko AirCare-a.

 

 

Samim tim ne samo da ćete znati koliko je zagađenje ispred vaše kuće, već omogućavate celom komšiluku, naselju, pa čak i gradu da ima indikativna merenja i stanje u svojoj sredini. Dobrobit za društvo je nemerljivo. Naravno ukoliko se odlučite za ovo morate imatu u vidu da je to kao kupovina ljubimca. Morate voditi računa o tome da postavite uređaj kako treba i da se trudite da stalno bude on-line. Potrošnja struje je minimalna, a sem struje potrebno je imati wi-fi ruter i to je sve.

Što se tiče nabavke delova i postavljanja proces je sledeći:

Uređaj može da se kupi iz Poljske i Bugarske, u principu, potrebno je ovo, a ovo su dve verzije koje imaju sve što je potrebno: link 1 i link 2.

Moramo da napomenemo da Eko straža nema nikakve veze sa ovim ljudima, niti ih poznaje, uređaj možete naručiti odakle god želite. Bitno je da mogu da se povežu sa sensor.community sistemom

Prednost je što sve stiže odjednom u paketu, trebalo bi da Bugarska strana skine PDV, pa da ovde platite PDV na carini. Cena je oko 40€ + PDV. Ovi paketi imaju instaliran firmware, tako da je samo potrebno da se sklopi.

Uputstvo je ovde.

Za nekoga ko nikad ništa nije sklapao, ovo može biti malo veći korak, tako da bi bilo dobro da pomogne neko ko zna da pročita uputstvo i ne plaši se sklapanja. Ukoliko imate problema sa sklapanjem, kontaktirajte nas, pa ćemo pomoći.

Možete odgledati ovaj video

 

U pitanju je drugi uredjaj koji je donacija Beogradske otvorene škole, ali je princip isti

Što se tiče pitanja koliko su ovi uređaji merodavni, evo odgovora sa njihovog FAQ odeljka:

We are aware that the results can not be identical to those of the professional measuring sensors, which cost hundreds of thousands of euros, but the data from these sensors are
believed to be sufficiently reliable by the German media as well as the legislative, municipal and executive Power in Germany. We expect this data to be used and recognized by the scientific community and the authorities in your country.

Eto, ako je dobro za nemačku naučnu javnost, dobro je i za nas.