Kupite jelke sa busenom umesto sečenih jer im dajete nadu za produženi život

Inženjeri šumarstva pišu za Eko Stražu, piše Nemanja Marinković

Praznične jelke

Paznici nam stižu, a sa njima i nezaobilazno kićenje jelki. Pozivamo sve građane da ove godine umesto posečenih jelki kupe jelke sa busenom. “Ok, ali kako može jedna jelka koju ja kupim i posadim nešto da promeni?” Tu smo vas čekali ! Neke nezvanične procene su da se u Srbiji pred Novu godinu poseče 100.000 do 200.000 jelki ( procene su da se u Francuskoj poseče oko 7 do 8 miliona stabala!) Kupovinom jelki sa busenom ne samo da obeshrabrujemo i smanjujemo seču postojećih šuma već i potencijalno doprinosimo kvalitetu životne sredine. Kažemo potencijalno, jer samo jelka sa kvalitetnim busenom koja je propisno zasađena ima šansu da poraste i da služi ekosistemu. . Ukoliko nas 100.000 kupi i zasadi po jednu jelku, zasadićemo šumu površine od oko 50ha!

Pošto ste se već odlučili (smo vas ubedili) da kupite jelku sa busenom jer vam je krajnji cilj da doprinesete životnoj sredini i opštoj količini zelenila, trebalo bi da povedete računa o nekoliko stvari :

Kupovina jelke sa busenom:

 • Njčešće se kupuju jelke visine 1-1.5m, ređe 2 m ili više. Bitno je da je busen jelke kompaktan, umotan u sargiju (pleteni džak) i čvrsto uvezan kanapom. Jelka visine 1 do 1.5 m bi trebalo da ima busen prečnika 20-30cm, što je busen veći i kompaktniji to je bolje. Ne očekujte mnogo od jelke visine 2m sa busenom veličine dve stisnute pesnice. Izbegavajte kupovinu jelki sa rastresenim busenom ili busenom u najlonskoj kesi (zbog potparivanja i nemogućnosti zalivanja). Ukoliko ipak kupite jelku sa busenom u najlonskoj kesi odmah je presadite u saksiju.
 • Jelka već može da bude u saksiji. Potrebno je da jelka korenom bude čvrsto “vezana” za saksiju (ne ispada iz saksije kada je podignete držeći je za stablo i stablo se ne savija lako u saksiji)
 • Vrh jelke treba da bude neoštećen. Vodite računa da ne polomite vrh pri transport i kićenju.
 • Sobne uslove najteže podnose domaće jele (Abies alba), a bolje su se pokazale smrče (Picea abies, Picea pungens) i omorika (Picea omorika). Bolje je izabrati smrču ili omoriku, naročito ako ste u gradovima na nižim nadmorskim visinama.

Držanje u sobi

 • Ne držite jelku pored radijatora.
 • Zalivajte je i orošavajte 2x nedeljno. Zalivanje treba da bude umereno, ne zaboravite da je jelka u zimskom snu, ne želimo da joj pokrenemo sokove već samo da je održimo u životu. Busen treba da bude umereno vlažan.
 • Upravo suv i topao vazduh je najveći rizik za okićenu jelku i zbog toga je nemojte držaiti predugo u sobi. Naša je preporuka da u uslovima centralnog grejanja jelku ne držite duže od desetak dana (iako ima primera gde su i posle 3 nedelje preživele i primile se posle sadnje). Kada prođu praznici ili je zasadite napolju ili je presadite u veću saksiju (ukoliko nije već kupljena u saksiji) i iznesite napolje na terasu ili u dvorište.

Sadnja i održavanje

 • Ukoliko temperatura nije ispod 0°C možete jelku zasaditi napolju. Ukoliko je napolju ozbiljniji minus a morate jelku izneti napolje bolje je zasadite u saksiju koja je 15ak cm šira i dublja od busena. Sačekajte da otopli i zemlja odrmzne i tada je zasadite. U svakom slučaju, potrebno je zasadite je u zemlju pre početka vegetacije (najčešće polovina marta)
 • Odrasle jelke su 3-5m u prečniku pa imajte to u vidu pri sadnji. Iskopajte sadnu jamu 20% širu i dublju od busena. Na dno rupe dodajte usitnjenu zemlju i treset ili humusno đubrivo (do 5l). Ukoliko imate pregoreli stajnjak možete i njega dodati.
 • Kada postavite jelku u sadnu jamu vrh busena treba da bude ili u nivou postojećeg terena ili malo ispod nivoa (do 5cm).
 • Dodajte usitnjenu zemlju i ostatak đubriva oko busena , dobro nabijte zemlju i obilno zalijte (20-30l vode). Zalivanje ponoviti i narednih dana ukoliko je suvo i toplije vreme.
 • Isecite oštrim makazama polomljene i oštećene grane.
 • Jelke više od 2m poželjno je ankerisati, naročito ako su na nekoj poziciji koja je izložena jakom vetru.
 • U toku proleća dodati mineralno đubrivo (NPK ,20-30 g po sadnici) i redovno zalivati .U zavisnosti od vremenskih uslova, zalivati jednom nedeljno ili dvonedeljno, naročito u julu i avgustu.

Kada se sezona završi imate dve opcije: da jelku zasadite sami ili da je predate JKP Zelenilo koje će zasaditi negde u unapred planiranim površinama u gradu. Ukoliko nemate adekvatno mesto možete odneti u njihov rasadnik.

Nadamo se da će vam naši saveti pomoći da zajedno proizvedemo malo kiseonika, uživamo u hladovini naših jelki i doprinesemo celom ekosistemu.

Na slikama : srebrna smrča u rasadniku i u dvorištu.

1 thought on “Kupite jelke sa busenom umesto sečenih jer im dajete nadu za produženi život”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *