Otadžbina te zove! Vikend akcija čišćenja korita dve reke

Ljubitelji sci-fia gledali su možda film Dredd in 2012. kada sudija Dredd i pozornik Anderson pričaju kako se u Megasitiju dešavaju stotine zločina i kako Dredd objašnjava da od stotinu poziva mogu da odgovore samo na jedan. E pa tako i mi možemo da odaberemo dve reke od hiljade potoka, rečica, reka u Srbiji koje su zatrpane plastikom i smećem i da ih očistimo. I ako možda deluje kao jalov posao od nečeg mora da se krene i evidentno je da u ovoj državi ništa neće da se promeni dok gradjani ne uzmu stvar u svoje ruke.

DISKLEJMER! Pratite ovu blog stranu, biće updateovana na dnevnoj bazi i može se vrlo lako desiti da dodje do promene plana jer ima mnogo promenjivih u opticaju.

Plan za prvu akciju čišćenja Eko Straže je da se očiste dve lokacije. Za dan čišćenja planirana je nedelja 7. mart.

Prva lokacija je reka Peštan, u fokus eko straže dospela je pre godinu dana kada je kompletno ofarbana u plavu boju. Sem prosipanja hemikalija utisku je doprinela činjenica da je korito puno plastike koje visi po granama

Zagadjenje reke Peštan iz marta 2020.

U nedelju u 9:40 do 10:00 je skupljanje u naselju Rudovci, u 10 idemo u akciju. Koordinate su
 
44°22’52.8″N 20°24’12.8″E
 
Ako se ne snadjete sa koordinatama kucajte Pošta Rudovci na mapsu, taj parkić je pored

Želja je Eko Straže već neko vreme da se toj reci udahne novi život i da je očistimo od djubreta koliko možemo i da napravimo simboličnu pobedu i da se nadamo da će što duže ostati u takvom stanju. Zadatak će biti da napravimo i jednu tablu koju ćemo staviti na obe lokacije. Peštan se nalazi izmedju Kolubare i Lazarevca i nalazi se sa oba dela Ibarske magistrale. Uliva se u Kolubaru i ceo tok je dugačak 33km izvire negde na Bukulji, ali naravno očistićemo samo koliko je moguće, uglavnom deo oko Ibarske ka ušću i isto toliko na drugu stranu.

Drugi lokalitet je Rosomačka reka odnosno Rošomački Lonci, jedan od najpopularnijih delova Stare Planine i turistička top destinacija. Na žalost trenutno prerpana plastikom.

Potrebno je očistiti potez od Slavinje do ulaza u klisuru, jedno 1000m. Potrebna manja ekipa ljudi nego za Lazarevac. Takodje potrebni su nam dobrovoljci da učestvuju u organizaciji, jer mi nemožemo biti na dva mesta u isto vreme.

Sta poneti:

Pokušaćemo da obezbedimo kese i rukavice, ali računajte da nećemo moći ništa. Prepare for the worst, hope for the best.

  • kombinezon
  • čizme za vodu
  • kese
  • rukavice
  • pomoćne alatke

Rečeno nam je da ne smemo da ulazimo u vodu, jer je sama voda nadležnost Srbijavode, tako da možemo samo da “dohvaćamo”. Verovali ili ne kažnjavali su ljude za čišćenje reka. Ako se to desi, Eko Straža će skupiti novac, ali pokušajmo smanjiti provokacije sa vlastodršcima na minimum. Ponesite i neke grickalice i okrepljenje, jer zbog epidemioloških mera sve i da imamo uslove, ne možemo praviti kotliće i slično.

Sledeća stvar jeste da skupimo decu i pokupljeno smeće i da ih slikamo kako kupe, naravno ko od roditelja želi da pristane na to. Od slike bi smo napravili dizajn za bilbord veličine 120×80 otprilike i sa tekstom:

Mi smo ovo skupili, a vi nemojte da dalje da prljate

Koji bi smo stavili na ove ali i na sve buduće lokalitete koje očistimo

Ukoliko akcija uspe organizovaćemo ih dalje uz glavni dogadjaj, veliku 1. majsku turneju po Srbiji.

Zadatak nam nije samo da očistimo već i da proširimo svest gradjana da moramo da povedemo računa ili ćemo se ugušiti u smeću.

Konačno, dešavanja neće biti medijski propraćena i dajemo otvoreno mesto aktivnim učesnicima u politici da dodju, ali u svojstvu gradjana. Drugim rečima ne da se kite perijem gradjanskih inicijativama, već da bezuslovno pomognu gradjanima kao jedni od njih.

Pratite ovu blog stranu, kako se plan bude menjao i dopunjavao strana će biti updateovana.