Poziv medijima za protest 4.9.2021. za bezopasan vazduh 2

Poštovani predstavnici medija

Obraćam vam se u ime neformalne grupe gradjana „Eko straža“ i želim da vas obavestim da će se 4. septembra 2021. održati protest zbog zagadjenja vazduha na teritoriji Republike Srbije, skup će početi na platou trga Slavija i nastaviti šetnjom do trga republie gde će se gradjanima obratiti predstavnici stručne javnosti.

Eko Straža je organizovala protest 10. januara ove godine i uputila zahteve nadležnima, sada sledi nastavam pošto nismo dobili odgovor, a sprema nam se nova sezona zagadjenja i kupovina čvrtih goriva lošeg kvaliteta (sirovni lignit) koje su jedan od uzročnika zagadjenja i ne samo to već je pre nekoliko nedjelja došlo do akcidenta na deponiji Vinča.

Eko Straža je prva obavestila javnost o akcidentu i o potencijalnim posledicama, i priča je dobila medjunarodni karater. Sada kao nosilac gradjanskog bunta po pitanju narušenog kvaliteta vazduha organizuje nastavak i poziva sve gradjane i medije da dodju i da podrže pošto je problem vazduha problem svih nas.

Podsetićemo samo na nekoliko činjenica, u Srbiji po proceni Evropske agencije za zaštitu životne sredine od zagadjenog vazduha godišnje umre 15.000 ljudi. Niš je prestigao Peking po prosečnim godišnjim vrednostima PM2.5 česticama. Čestično zagadjenje obuhvata urbanu teritoriju cele Republike Srbije gotovo bez izuzetka, dok je u nekim gradovima poput Čačka dostigla vrednost od astronomskih 1200pm2.5. Jedan deo zagadjenja je sezonski (od jeseni do proleća), ali jedan deo zagadjenja traje 365 dana u godini. Pojedini gradovi trpe stravično zagadjenje od industrijskih aktivnosti kao što su Bor (Zijin), Smederevo (HBIS), Popovac (Moravacem), Beočin (Lafarge), Kosjerić (Titan), Šabac (Eliksir). Pojedina mesta imaju deponije koje gore, kao i aktivnosti paljenja sekundarnih sirovina koje oslobadjaju kancerogene materije poput dioksina i furana.

Akcident u Vinči predstavlja najveći još od bombardovanja. Gradski institut za javno zdravlje je obmanuo javnost izjavom da je problem akutnog tipa i da je trajao samo dan, merivši samo suspendovane PM10 čestica, bez obavljanja adekvatne kontrole kvaliteta vazduha koje obuhvata merenje količine dioksina i furana i policikličnih aromatinih ugljovodonika koji su prisutni u akcidentnim situacijama kada gori mešoviti otpad koji sadrži gumu i plastiku.

Molimo vas za pomoć i poziv svim gradjanima da podrže protest, protest će biti mirna šetnja, sa mnogim porodicama i malom decom. Problem zagadjenja nije problem samo ekološe prirode već i javnog zdravlja i u pitanju je humanitarna katastrofa i tako joj i treba pristupiti, potrebna nam je solidarnost cele nacije.

Unapred zahvalni

Eko Straža

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *