Protest za bezopasan vazduh 04. 12. – PROTEST PREBROJAVANJA

Trogodišnja borba za bezopasan vazduh se nastavlja. Protest prebrojavanja je zakazan za 4. decembar. Ukoliko nas se skupi 30.000 znaćemo da imamo dovoljno jaku kritičnu masu za radikalizaciju i šest dana kasnije zatvorićemo pet beogradskih mostova.

Sada je pravo vreme da vidimo koliko nas ima, nemojte se bojati, jer sigurnost je upravo u brojevima. Molimo sve privatnike koji imaju zaposlene koji rade nedeljom da ih puste na dva sata da dođu na protest! Pozovite prijatelje, rodbinu, kolege i poznanike da se pridruže i da se izborimo za nešto što je javni interes preko šest miliona građana – da dišemo vazduh koji nije opasan za disanje! Podelite sliku preko viber i whatsapp grupa.

Odmah po najavi radikalizacije premijerka Ana Brnabić je najavila novu radnu grupu protiv zagađenja iako postojeća postoji i za tri godine se sastala jedanput. Ali, to je siguran znak da oni rade samo pod pritiskom i da se boje mase!

Zahtevi

Od predsednika Vlade – da poštuje ustav i zakone koje su sami propisali, da prestanu da obmanjuju narod kako zagađenja nema jer ih sopstvena agencija za monitoring u tome demantuje. Tražimo da Vlada usvoji trenutne planove kvaliteta vazduha, obaveštava adekvatno javnost o trenucima povišenih koncentracija i da napravi jasnu strategiju. Hoćemo svakih mesec dana da obaveste javnost o tome sta je urađeno za period od prethodnih mesec dana i ukoliko mi kao javnost nismo zadovoljni, neko mora snositi odgovornost.

Od javnog tužioca – da uspostavi sistem sankcionisanja zagađivača organizovanjem sudstva i koordinacijom sa ostalim institucijama. Da ukoliko postoje administrativne poteškoće da se zagađivači procesuiraju, pronađe rešenje sa ostatkom donosioca odluka kako bi se svi zagađivači adekvatno sankcionisali, tačnije da obezbedi postulat iz zakona: “zagađivač ili njegov pravni sledbenik obavezan je da otkloni uzrok zagađenja i posledice direktnog ili indirektnog zagađenja životne sredine”

Od predsednika republike Srbije tražimo da se u skladu sa svojim nadležnostima ne meša i ne opstruira građane u borbi za javni interes.

Učestvovanje

Brošuru flajera za štampanje možete preuzeti ovde a masku za štampanje ovde. Odnesite u štampariju i odštampajte ili na A4 ili na A5 formatu jednostrano na recikliranom papiru (onaj kao novine), nemojte na masnom ako imate opciju. Možete čak odštampati i na štampaču. Možete podeliti gde god mislite da ima efekta: komšiluk, škola, vrtić, teretana, dečiji sportići ili zalepiti po ulazima. Vi ste Eko Straža svi i protest kao i sve ostalo zavisi apsolutno od vašeg učešča!

U subotu oko 11h (ukoliko ne bude kiše) skupićemo se na trgu republike pa ćemo podeliti 1000 komada, ko želi da dođe da pomogne da podelimo izvolte, možete takođe pitati šta god želite ako imate pitanja.

Očekivanja

U nedelju jeste protest protiv vlasti, jer teško da protest može da bude za vlast. Ne očekujte da skidamo Vučića protestima za bezopasan vazduh. Protesti imaju svoj narativ, svoje zahteve, ali Eko Straža je grassroot organizacija koja se bavi zaštitom životne sredine. Imamo svoje ime, kontinuitet u radu, doslednost retorici i ciljevima. Kada se bude rušio diktator, mi ćemo prvi biti tu ako treba i u organizaciji, ali NE kroz protest za bezopasan vazduh i NE kao Eko Straža jer će to obesmisliti sve što radimo. Ovo će mu svakako ubrzati pad.

Dođite da narod konačno natera državu da radi svoj posao i da pokažemo da građani mogu sve, pa čak i da reše “nerešivi” problem.

2 thoughts on “Protest za bezopasan vazduh 04. 12. – PROTEST PREBROJAVANJA”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *