Šta je obaveza “domaćina akcije”,

Šta je obaveza “domaćina akcije”, odnosno lidera akcije na odredjenoj lokaciji?

Pre svega objašnjenje o kampanji Zavrni Rukave – to je akcija masovnog čišćenja po Srbiji koja se sprovodi okvirno svake četiri nedelje (dan nedelja). Akcija ima za cilj ne samo da počisti đubre sa određene lokacije, već da omasovi akcije kako bi se uticalo na institucije da regulišu problem upravljanja otpadom, ali i da sprovede kaznenu politiku. Pored toga akcijama se skreće pažnje javnosti i gradi se ekološka svest.

Svaka lokacija tog dana kada je akcija mora da ima “domaćina” odnostno vođu akcije koji odgovoran za organizaciju. Eko Straža nema kapacitet da na svaku lokaciju pošalje ispomoć. Zato ukoliko želite da se očisti neka lokacija kod vas onda morate sami da se organizujete i da budete domaćin akcije. Evo kako izgleda proces.

Ukoliko ste zainteresovani da vodite akciju obaveze su vam sledeće:

  1. Pronađite i odaberite tačnu lokaciju. Ono što treba da imate u vidu jeste da lokacija treba da bude pristipačna i da nema opasnog otpada niti lešina životinja, već samo otpad koji može dobrovoljom akcijom građana da se ukloni. Čistimo samo javne površine, ne privatnu svojinu. Ukoliko ustanovite da ima previše đubreta kontaktirajte JKP da vidite da li će izaći na teren da pokupe posle vas smeće. Ukoliko dobijete negativan odgovor i nemate organizovan samostalni prevoz smeća, nemojte prijavljivati akciju.
  2. Popunite formular za prijavu domaćina koji će biti dostupan na društvenim mrežama i na sajtu. Za formular je potrebno pored kontakta da se unese i GPS lokacija i Facebook događaj koji ste kreirali za odabranu lokaciju. Ovde je uputstvo za kreiranje događaja:
    https://ekostraza.com/uputstvo-za-kreiranje-facebook-dogadaja-za-akciju-zavrni-rukave/
  3. Nakon prijave bićete uključeni u viber grupu svih domaćina i tu možete pitati šta god vas zanima i neko će vam pomoći.
  4. Ukoliko se predomislite, 5 dana pre akcije nije nikakav problem da je otkažete.

Kada skupimo sve lokacije onda napravimo post koji izgleda ovako:

Do dana čišćenja vaše je samo da pratite događaj na Facebooku i da vidite da li je neko postavio neko pitanje i da pratite koliko će ljudi okvirno doći.

Na dan čišćenja dočekajte ljude. Ako je akcija planirana za 10 sati, do 10:10 sačekajte ljude da se pojave. Slikajte teren pred početak akcije. Onda se podelite u grupe ili kako već, vaše je da organizujete ljude. Objasnite im najosnovnije stvari i recite im da budu pažljivi, da se ne mora sve po svaku cenu očistiti. Svako odgovara za sebe, ali nije na odmet napomenuti to, jer se trudimo da nema povređivanja na samim akcijama kako se ne bi navukao negativan utisak cele kampanje.

Kada na kraju akcije počistite teren stavite svo smeće na jednu lokaciju i napravite timsku sliku. Sliku pre i posle akcije dostavite preko forme koju ste već popunili. Na kraju forme ima prostora za još slika i videa ako želite da dostavite.

Kada se akcija čišćenja završi pozovite nadležni JKP i javite im gde ste ostavili smeće. Oni će doći i pokupiti.

Ukoliko neko želi bedž Eko Straže dobija ga za učestvovanje na akciji.

Za tri bedža se dobija majca na poklon.