Tačke za odlaganje materijala za recikliranje u Beogradu

Koliko puta se nadjemo u situaciji da nam je žao da bacimo flaše i ostalu staklenu ambalažu i onda imamo ovakvu zalihu:

Pre svega pokušajte da nadjete nekoga na grupi “Udomi teglu” kome je to potrebno – https://www.facebook.com/groups/756815858428205. Grupa spaja vlasnike staklene ambalaže sa nekim kome je iz ovog ili onog razloga potrebna. Ukoliko imate ostataka možete iskoristiti neki od kontejnera za odlaganje po gradu. Izazov je verovatno naći koji vam je najbliži.

Ali nismo sigurni koje mesto nam je najbliže da odložimo kako bi kasnije otišlo na reciklažu. Na sreću neko je napravio google map lokacije i razvrsao ih po kategorijama: staklo, tekstil, metal… Link se nalazi ovde, i se zahvaljujemo osobi koja je ovo napravila

https://www.google.com/maps/@44.7658839,20.5172907,12z/data=!4m2!6m1!1s1qWzfhnKHwwqbRpst1EBOhNvdErzZbC1M

Mi smo se brinuli da završi na istom otpadu zbog snimka gde se sadrzaj različitih kontejnera stavlja u isti kamion. Ali grupa Zero Waste na facebooku je uradila domaći i pišu:

ZAŠTO VIĐAMO JEDAN KAMION U KOJI SE IZRUČUJE SAV OTPAD KOJI SMO MI PRETHODNO RAZVRSTALI?

 • Odgovor je jednostavan – mora tako. Još uvek se navikavamo da odvojeno sakupljamo otpad, mnogi ne znaju šta tačno ide u koji kontejner ili u Eko-kese, neko nekada pogreši, pa slučajno ubaci nešto što ne bi trebalo. Postoje i oni građani koji će namerno kesu sa smećem baciti u kontejner za reciklažu. Neko će u prolazu baciti plastičnu flašu ili maramicu u zvono za reciklažu stakla. Neko u Eko-kesu ubaci dečiju pelenu, ili polomljene plastične igračke.
 • Zbog toga se, bez obzira što smo mi razvrstali u odgovarajuće kontejnere, sve sakupi u jedan kamion, odvozi u “Reciklažna dvorišta” odnosno “Centre za reciklažu” i tamo radnici manuelno, na separatoru razdvajaju sve vrlo pažljivo. To ne znači da sada pošto znamo da neko to razvrstava da namerno ubacujemo gde šta stignemo, da ubacujemo masno i prljavo, i da samo otežavamo posao tim radnicima.
 • Centri za reciklažu postoje na više lokacija u gradu. Npr. imamo veliki Pogon za reciklažu na Adi Huji, Reciklažni centar na Višnjici, kao i preko puta SC 11. april na Novom Beogradu. Bila sam tamo više puta, pričala sa zaposlenima, videla način rada, uverila se da se zaista otpad razvrstava.

Srećno!

14 thoughts on “Tačke za odlaganje materijala za recikliranje u Beogradu”

 1. Ovo je besmisleno. Posle ove priče, ubijena mi je svaka volja da kod kuće razvrstavam smeće. Zar ne mogu naše razvrstano smeće da stave na traku i da se tek ponešto izvadi? Stvarno sam zgranuta. Tada bi verovatno morali da imaju više kamiona i da potroše više goriva za dovoz smeća. Što će reći, narode, slobodno ubacujte u kontejnere za staklo plastiku i metal….ima ko će to razvrstati….važno je da otpad nekako stigne do reciklažnih centara .

 2. Victoria David

  Ne razumem zasto se kontejneri postavljaju na mestima gde retko ce ko doneti ekoloski otpad. Takvi kontejneri trebaju biti u naseljima a ne na setalistima.

 3. Mapa nije azurirana. postavljeno je dosta kontejnera u zoni Ceraka ( starog i novog ). Mapa je vrlo korisna samo bi bilo lepo kada bi postojao nacin da bude up to date.

 4. БС НИС Петрол, Баново брдо,
  угао Пожешке и Благоја Паровића
  Рециклажни контејнери за папир, пластику, метал и стакло.

 5. Negde su nestali kontejneri za reciklažu sa Bulevara. Nema ih ni ispred broja 211 ni prekoputa. Ostao je samo kontejner za staklo.

 6. Ispred Arhitektonske tehničke škole, Vojislava Ilića 78 u Beogradu, bio je kontejner za papir koji je preko noći nestao. U školi ima toliko reciklaznog papira, u kologramima da je šteta da se baca kojekuda. Gde da odložimo ogromnu količinu neupotrebljivog papira, obostrano iskorišćenog papira, hamera?

 7. Hahahaha kako mi ovo zvuci i glupo i smesno.O kojoj bre reciklazi se ovde radi????Hahahah.Sve deponije i planeta cela su prepune smeca.Nema nikakve reciklaze. Nego lepo skupis svo smece na jednu gomilu i zapalis šibicu i eto kraj price, najcistija ce biti posle planeta i sredina.Tako se nekad radilo po selima srbije.Ljudi su skupljali svoje smece i palili na dvoristu kako ne bi trunulo i smrdelo vekovima u prirodi i atmosferi.

 8. Mi u kući reciklaramo staklo, plastiku, limenke i tetrapak. Trenutno jedino gde recikliramo su globaltee reciklomati, sajt im nije azuran stoga cesto masine su pune ili ne rade. Zaista zelim da recikliram kao i moja porodica ali ne mozemo sami, nas nekolicina u svemu ovome.

 9. Već godinama obučavam prijatelje, komšije i rodbinu kako da razvrstavanje smeće.
  Mislim da sam svima dosadila.
  I onda me pitaju gde su kontejneri za staru obuću, naročito patike.
  Gde su nestali to malo kontejnera za staru odeću…..
  Dali Bežanijska Kosa može da dobije nekoliko takvih kontejnera?
  Imamo mi za papir, metal, plastiku i staklo.
  Ponekad treba i oprati te kontejnere, zašto se slabo čisti oko kontejnera?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *