Izbori 02.06.2024.

Neka ostane zapisano, ponovo da ne bude da niko nije rekao…

Ponovljeni izbori u BG-u će se održati najverovatnije 2. juna, što je za manje od tri meseca. Ko se nada međunarodnoj pomoći taj je naivan, i samo će potrošiti dragoceno vreme. Potrebno je istaći, pošto su izbori na nivou grada, najbitnija dugoročna, nepopulistička rešenja koja ovom gradu trebaju, a da ne navise od Republičke vlasti. I ići samo sa tim. A to su:

– Blokiranje izdavanje svih građevinskih i upotrebnih dozvola na određeni period (24 do 36 meseci) dok se poništi trenutni gradski urbanistički plan i da se donese novi u kojem će učestvovati pre svega struka, a ne investitorska mafija. Blokiranje svih kapitalnih projekata dok se ti planovi ne revidiraju. Tek ONDA nastaviti gradnju.

– Otvaranje svih osetljivih dokumenata usvojenih na nivou grada, pre svega “Beograd na vodi”, otvaranje posebne inspekcijske divizije na nivou grada koja će revidirati sve tendere i javne nabavke, ne prethodnih 12 godina, već od početka privatizacije (tačnije do, jer bi trebalo retroaktivno).

– Početak prakse otkupljivanja parcela od strane GRADA na kojima bi se gradili, parkići, parkovi, objekti od javnog značaja i u interesu svih građana.- Početak prakse seljenja garaža i parkinga ISPOD zemlje. Pre svega, naravno poboljšanim javnim prevozom i razvojem mikromobilnosti smanjiti saobraćaj, ali konačno vratiti TROTOARE.

– Napraviti plan da za četiri godine grad reši problem kanalizacije i otpadnih voda, i uđe u koštac sa “decenijskim problemima”.

– Izraditi plan kvaliteta vazduha po meri, i odmah rešiti prve stvari koje mogu da se reše, a to su ukidanje mazuta, lož ulja, nekvalitetnog goriva, sirovog lignita, zamena peći na efikasnije i besplatan priključak na gas.

– Uvođenje novog sistema ekološke komunalne policije/inspekcije koje će početi MASOVNO pisanje kazni za nepropisno bacanje smeća, otvaranje javnih deponija, otimanje javnih površina, po principu progresivnih kazni (prvi put 50.000 dinara, drugi put 100.000 dinara) od kojih bi se punio budžet grada za implementaciju drugih rešenja korisnih za grad i razvijanje sistema upravljanja otpadom.

I konačno:

– Organizovanje referenduma jednom godišnje za sva kapitalna pitanja na nivou grada (sajam, mostovi, beograd na vodi…), vraćanje odlučivanja na nivo mesnih zajednica, i razvoj prvenstveno ruralnih delova (jer i Grocka i Rakovica, i Borča i Ledine su Beograd, ne samo Vračar i Stari Grad). Ko želi da vidi kako se grad transformiše za samo četiri godine i kako se gradi zdravo tkivo za dalji razvoj grada treba da se drži ovih osam tačaka. Ovih osam tačaka ne zavise (bar ne u punoj meri) od republičke vlasti i mogu biti zamajac da za četiri godine diktatura padne. Jednostavno politika na izborima ne može da bude politika “ua Vučiću”. Glasači hoče da vide konkretne politike. Bar neku viziju. Ne može politika biti “mi smo manje zlo”, “samo da sklonimo ove pa ćemo lako. Ovo gore napisano je ispunjivo i konkretno, ali nije popularno obećati jer mafiji moraš na taj način gurnuti ruku u džep. Još tri meseca do izbora je ipak dovoljno da neko kontemplentira na ovoj ideji.

Ukoliko želite da primate mail-ove o svim našim budućim akcijama, radi veće šanse da ih ne propustite, prijavite se na naš newsletter. Radujemo svakom novom članu, druženju i svakom novom koraku ka poboljšanju sredine u kojoj živimo.