Raste broj stanica na Luftdatenu

Najbolji način da imamo uvid u pravo stanje zagadjenja jeste da merimo sami. Situacija od pre mesec dana gde je u Popovcu bilo 1250PM10 čestica zašta ne postoji objašnjenje, a odgovor cementare CRH nama je da je “došlo da zastoja u izveštavanju iz pomenute stanice u periodu od 24. marta do 2. aprila ove godine. Odmah smo kontaktirali Milenka Jovanovića, rukovodioca sektora za kvalitet vazduha u Agenciji, i od njega smo dobili informaciju da je merna stanica poslata na kalibraciju tih dana i da je to uzrok zastoja. Nakon ovoga, najpre 8. aprila, merna stanica je pokazivala vrednosti PM 10 čestica iznad dozvoljenih, iako naša peć tog dana nije radila. Nekoliko dana kasnije, pomenutog 13. aprila, merna stanica je pokazivala visoke vrednosti čestica PM 10, iako smatramo da ona nema tehničkih mogućnosti da meri tako visoke vrednosti.

Sve slične situacije nalažu da se preispitaju načini na kojim se vrči monitoring. Dok se to ne uradi, najbolje što možemo da uradimo jeste da merimo sami.

Na luftdatenu pre pola godine bilo je sest stanica u Beogradu, sada ih ima 12! Poslednji stražar je postavio stanicu na Karaburmi i nakacio na sistem i popunio još jednu “šupljinu”. Širi se broj stanica i van grada, nove su u Kraljevu, Kosjericu i Loznici i ukupno ih na teritoriji cele republike ima 30. Već možemo da ispratimo širu sliku i da pratimo trendove kretanja zagadjenja sami. Ovo je jako bitno jer zavisimo od naše mreže, a ne samo od zvaničnih informacija. Pogotovo nam trebaju nove u takozvanim “hotspotovima” gde ima indicija da je zagadjnje povećano, a nema nikakvih stanice. Ukoliko želite da postavite sami svoju stanicu pogledajte sekciju na našem sajtu Kako mogu i ja da merim zagađenje?