Srbija 100. od 115. zemalja na listi energetske tranzicije

Dok naši ugljoljupci pevaju hvalospeve sami sebi, Srbija i Bosna su na samom dnu liste energetske tranzicije za 2020. godinu. Srbija se nalazi na 100 od 115 pozicija iza Kambodze, Pakistana, Nikaragve, Etiopije, Zambije i Bocvane. Jedina gora od nas je Bosna. Slovenija se nalazi na 23. mestu iza Japana!!! Rumunija je na 35 mestu, Hrvatska na 37.

Bosna i Hercegovina je dobila najgori rezultat u Jugoistočnoj Evropi sa svojih 43,2 poena i 103. poziciju od 115 zemalja. Srbija je samo tri mesta ispred, jer je zaslužila 44,3 boda. Prošle godine je bila 99. a BiH se popela jedan stepenik, kako Svetski ekonomski forum otkriva svojim indeksom energetske tranzicije.

Ocene za održivost stanja životne sredine su slično loše za obe države, što je sigurno vezano za korišćenje uglja. Struktura energetskog sistema je najslabija tačka Srbije i ona je tu tek 107. na svetu. Kod BiH to su propisi i politička volja. Završila je na 113. mestu.

Ceo izveštaj možete naći na ovom linku: http://www3.weforum.org/docs/WEF_Fostering_Effective_Energy_Transition_2020_Edition.pdf

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *