Više od sađenja jelki

U decembru smo se trudili da podignemo svest i podstaknemo ljude, koji preferiraju prirodne jelke u svojim domovima za vreme praznika, da kupuju jeke sa busenom umesto sečenih.

U januaru smo pozvali građane da zajedno zasadimo jelke sa busenom koje su krasile naše domove za vreme Nove Godine.

Prijave su se obavljale putem mail-a [email protected] i taj mail možete koristiti za informisanje i prijavljivanje za sve naredne akcije koje budemo organizovali.

Akcija je prijavljena gradskom zelenilu i organizovana 28.01.2024. (nedelja) u 12 časova, na zelenoj površini oko košarkaških terena u Bloku 70, u neposrednoj blizini zgrada na adresi Gandijeva 143 – 145, Novi Beograd, uz saradnju sa “Blok 70 -Zajednička Akcija”.

Tim Ekostraže je organizovao ašove, lopate i ostale potrebne alate za poduhvat. Posebno bismo se zahvalili na pomoći Nemanji Marinković, našem aktivisti i inženjeru šumarstva, koji nam je pomogao da na dan sadnje premerimo i obeležimo sadna mesta i donesemo treset.

Za akciju se prijavilo oko 60 osoba i od tog broja se na dan akcije pojavilo 2/3. Neke jelke su bile već suve i po krajnjoj proceni se očekuje da ćemo imati oko 35 uspešno posađenih jelki.

Ono što je interesantno je da je čak trećina učesnika akcije bila ruske nacionalnosti i hvala pripadnicima ruske zajednice u Beogradu koji su učestvovali ne samo na ovoj akciji, već i na akcijama čišćenja i na trudu da budu inkluzivni.

Ono što je najvažnije kod ovakvih akcija jesu druženja i prenošenje informacija i znanja koja doprinose poboljšanju naše životne sredine. Provođenje vremena sa decom uz ostavljanje dobrog primer i stvaranje zdravijih navika koje će oni da slede. Upoznavanje ljudi koji imaju iste ciljeve kao i vi, uzajamna podrška i “energy boost” koji se dešava kada smo zajedno i koji jača volju i motiviše nas sve da nastavimo da rastemo. I za kraj, da ne bude da nismo prijavili, pijuckalo se kuvano vino.

Verujemo da je ovo samo početak jedne lepe navike koju će građani početi ili nastaviti da praktikuju, kako u organizovanim akcijama od strane udruženja kao što smo mi tako i u organizacijama od strane skupštine stanara svoje zgrade, svoje opštine, kompanije, ili jednostavno u okviru svoje porodice.

U to ime želimo u nastavku da ostavimo par korisnih saveta o tome kako da sačuvate jelku na pravi način, kako bi sađenje iste na kraju bilo uspešno.

  1. Nakon što se raskite, jelke se ubace u neku hladniju i svetliju prostoriju i zaliju se.
  2. Izbegavati izbacivanje jelki na hladno zbog smrzavanja busena.
  3. Optimalno vreme za sadnju je suvo vreme i temperature iznad 0.

Ukoliko želite da primate mail-ove o svim našim budućim akcijama, radi veće šanse da ih ne propustite, prijavite se na naš newsletter. Radujemo svakom novom članu, druženju i svakom novom koraku ka poboljšanju sredine u kojoj živimo.