Bor – potencijal za razvoj

Vest o Boru 30.01.2024. mogla je da glasi ovako:

“Meštani Bora sve bolje žive i to zahvaljujući prirodi i sportistima!
Borski stol, veliki potencijal za alpiniste i sportske penjače peva pod rukama istih koji volonterski buše nove smerove u steni sa materijalom koji im je obezbeđen od strane države.

Meštani su im obezbedili topli obrok i prenoćište a kada sve bude spremno oni će na tim istim uslugama zarađivati poprilično lepo.

Ugostitelji i mali proizvođači domaćih prozvoda iz te regije kažu da im je sezona već mnogo uspešnija nego prethodne zahvaljujući većem broju posetilaca iz okolnih gradova, sportista i kampera koji uživaju u njihovim proizvodima i sve više kupuju zalihe i za svoje porodice u gradu.

Ove godine se otvara i prva škola penjanja u Boru.”


Umesto toga čitali smo našu neprijatnu istinu:

Danas su stanovnici Krivelja, sela u blizini Bora blokirali most u svom selu jer im je faktički život pored rudnika nemoguć. Razlog današnje blokade je ogromno oštećenje državnog puta u Krivelju kojim prolazi teška mehanizacija kompanije “Zijin” u čijem vlasništvu je RTB “Bor” od 2018. godine. Kriveljani se decenijama bore za svoj opstanak, a već katastrofalna situacija naročito se pogoršava od kada je “Zijin” preuzeo borski rudnik. Tako kuće Kriveljana trpe ogromna oštećenja svakodnevno, proces kolektivnog iseljenja ide traljavo i mimo volje Kriveljana, a “Zijin” vrši otkup imanja po svojim pravilima, dok Republički seizmološki zavod svakodnevno beleži podrhtavanje tla u Boru.

Dalje, pre 5 dana, nastavljeno je suđenje protiv kompanije “Srbija Ziđin Cooper Bor” i odgovornog lica, po optužnom aktu Osnovnog javnog tužilaštva u Boru, za krivično delo Zagađenje životne sredine. Pre nego što se ponadate da se srpsko pravosuđe možda probudilo, imajte na umu da je RERI (Renewables and Environmental Regulatory Institute) podneo krivičnu prijavu i da su oni ti koji su pokrenuli gotovo sve sudske postupke protiv Zijin-a u vezi zagađenja. Dakle, nije Tužilaštvo samoinicijativno pokrenulo postupak, već je morao da dođe pritisak od izvan.

Ovo suđenje je započeto u decembru 2022. godine podizanjem optužnice za period jun 2019 – novembar 2020. godine, kada je vazduh u Boru bio višestruko zagađen. Kobne posledice zagađenja po zdravlje Borana potvrđene su i Batutovom studijom “Unapređenje upravljanja kontaminiranim lokalitetima u Srbiji“, kojom je konstatovano da su stanovnici grada Bora podložni većem stepenu oboljevanja od svih vrsta malignih tumora nego stanovnici drugih krajeva Srbije.

Na pretresu od pre 5 dana, saslušan je samo jedan svedok. Sudija Milanka Stojanović konstatovala je da se inspektorka za zaštitu životne sredine Emila Tošić nije pojavila u sudnici. Tako je saslušana samo Dušanka Miljković, dugogodišnji rukovodilac Službe za zaštitu životne sredine u “Srbija Ziđin Cooper Bor”. Ona je između ostalog rekla da je prilikom prekoračenja zagađujućih materija u vazduhu, povremeno dolazilo do obustave rada na pojedinim agregatima, pa i do zaustavljanja kompletne proizvodnje u Topionici, ali na pitanje tužioca kada je to bilo, ona je rekla da se ne seća.

“Zijin“je do sada više puta osuđivan i za kršenje Zakona o rudarstvu i geološkim istaživanjima, ali su naravno kazne uvek bile mizerne i nedovoljne da obuzdaju zagađenje.

“Suđenja za privredne prestupe u kojima imamo nesuvislo niske kazne, u kojima se kontinuirano “Ziđinu“od stane privrednog suda u Zaječaru izriču kazne ispod zakonskog minimuma, to znači da ako je zakonski minimum od milion i po do tri miliona dinara, oni im izreknu prvo 350.000 pa povećaju, oni nisu dostigli ni zakonski minimum nakon 7-8 presuda. To stvarno znači da vi podstičete zagađivača da krši zakon i toliko mu jasnu poruku šaljete”, smatra Vučković, advokat RERI-ja.

Da li kao nagrada za zagađivanje ili posledica potpunog žmurenja nadležnih, a najverovatnije miks oba, danas je “Zijin” sa svoja dva rudnika vlasnik više od 16.000 parcela i objekata u Boru i okolini. Prema zvaničnim podacima iz katastra nepokretnosti, “Ziđin koper” je vlasnik više od 10.500 objekata i parcela u Gornjanu, Slatini, Oštrelju, Metovnici, Krivelju, Donjoj Beloj Reci, Vučju, Brestovcu, Šerbanovcu…Sa druge strane, “Zijin Mining” ima više od 5.500 nekretnina u borskom okrugu.

Na najvećem udaru je selo Krivelj, gde “Zijin” otkupljuje po ispod tržišnim cenama imanja zbog proširenja rudnika. Život u Krivelju je pakao. Kriveljanima popuštaju krovovi kuća, dimnjaci pucaju na pola, konstrukcije propadaju.

Midorag Barbulović, koji živi u centru sela Krivelj za Nova.rs opisao je kako se živi u Krivelju:

„Jednom mi je šupa srušena, kada je izmereno podrhtavanje od 2,6 stepeni po Rihteri. Plafon u kući mi je tada pao. Ovo su nenormalnli uslovi. Ne želim da prodam kuću. Nudili su mi jednom po smešnoj ceni – 400 do 450 po kvadratu, da bih u Boru kupio za 1.000 ili 1.200. Njihovo opravdanje je bilo da je kuća stara. Ako je stara, napravite mi staru u Boru, ako to može tako. “

(izvori: Insajder “Nova topionica u Boru – stari problemi sa zagađenim vazduhom” 27. april 2023.

ekoloskiodgovor.rs “Danas saslušan samo jedan svedok, suđenje Ziđinu za zagađenje vazduha u Boru nastavlja se 17. aprila)

Nova.rs. “Ziđin vlasnik više oko 16.000 parcela u Boru i nije mu dosta: Zbog rudnika izmeštaju celo selo, otkrivamo koliko novca meštanima nude po kvadratu” autor: Andrija Lazarević 23. jan 2024.


Ukoliko biste radije čitali vesti poput prve i  što je važnije ukoliko biste radije da vaša porodica, deca i prijatelji rastu u takvoj okolini jako je važno da znate da taj primer potencijala nije ni lažan ni nemoguć. Samo se odlučuje da se bira drugi put, bez volje građana. Važno je da date svoj doprinos u sprečavanju razvoja ovakve prakse u našoj zemlji. Koliki god doprinos, glas, podršku ili otpor da ste u mogućnosti da pružite je dovoljan. Sve je bolje nego okretanje glave. Kao što bi trebalo da idete na redovne kontrole kod lekara a ne u sebi da govorite “ma neće meni da se desi”, tako bi trebalo i da se borite za ljude koji ne žive u vašem gradu ali se bore za živu glavu. Oni koji mogu to da rade “tamo negde” mogu svuda. Pitanje je samo kada će im zatrebati tlo koje se nalazi pod vašim nogama. Ne čekajte da vas nešto zaboli, obično je tada već kasno.


Ukoliko želite da primate mail-ove o svim našim budućim akcijama, radi veće šanse da ih ne propustite, prijavite se na naš newsletter. Radujemo svakom novom članu, druženju i svakom novom koraku ka poboljšanju sredine u kojoj živimo.