Kako je objava rata vrapcima u Kini dovela do smrti 78 miliona Kineza

Kako je objava rata vrapcima u Kini dovela do smrti 78 miliona Kineza – lekcija o tome kako se narušavanje biodiverziteta plaća skupo u ljudskim životima.

Nakon građanskog rata i pobede u istom Mao Cedung je pokrenuo revolucionarni društveno-ekonomski program nazvan „Veliki korak napred“. Deo programa je uključivao i agrarnu reformu i potrebu za masovnom proizvodnjom pirinča i pšenice. Prilikom posete jednom selu 1955. godine Mao je spazio vrapca koji kljuca zrno pirinča. Proglasio je vrapca pticom koja je štetna za kinesku poljoprivredu i uskoro je cela nacija učestvovala u istrebljenju vrste koju je partija prozvala „javnom životinjom kapitalizma“.

Milioni kineskih seljaka, rudara, učenika i vojnika bili su mobilisani za rat protiv klasnog neprijatelja i počeo je lov na vrapce, puškama, praćkama i drugim sredstvima. Jedna od metoda bila je i lupanje loncima oko drveća na kojem su se vrapci odmarali kako bi se zbog buke razbežali i bojali se sleteti natrag na stabla, te na kraju padali mrtvi od iscrpljenosti. Epilog je da su ubijene stotine miliona ptica i da je vrabac u Kini bio pred izumiranjem.

Ono što se desilo zatim je navala skakavaca koja je nanela višestruko veću štetu usevima od vrabaca. Mao Cedung niti iko od komunističkih birokrata nije uzeo u obzir da vrapci, osim što jedu žito i pirinač – jedu i skakavce. A kako su vrapci bili izbačeni iz igre, populacija skakavaca i drugih buba se namnožila preko svake mere i počela tamaniti useve.

Mao je 1960. shvatio svoju grešku i pozvao na prekid rata protiv vrabaca, ali šteta je već bila napravljena. Rod žitarica u većini ruralnih delova zemlje dramatično se smanjio, pa je izbila velika glad. Ljudima je ponestalo hrane i milioni su gladovali. Priča se i da je došlo do masovnog kanibalizma. Kineska vlada je službeno objavila da je umrlo 15 miliona ljudi. Međutim, neki stručnjaci procenjuju da se broj umrlih zapravo kretao između 45 i 78 miliona. Maov režim je na kraju bio prisiljen da uveze 250 hiljada vrabaca iz SSSR-a kako bi obnovio gotovo istrebljenu domaću populaciju. Ekosistemi su vrlo osetljivi, uklanjanje jedne vrste iz lanca ishrane može dovesti do dominiranja druge, koja će na kraju dovesti do smrti one na vrhu – čoveka.

Ukoliko želite da primate mail-ove o svim našim budućim akcijama, radi veće šanse da ih ne propustite, prijavite se na naš newsletter. Radujemo svakom novom članu, druženju i svakom novom koraku ka poboljšanju sredine u kojoj živimo.