Benzen kao izazivač leukemije

Evo, neko je pitao kako se “preventira leukemija”. Ne postoji društvo bez kancera, niti mogućnost da se ova bolest iskoreni, ali može da se smanji rizik od obolevanja opšte populacije.

Jedan od polutanata koji izaziva leukemiju jeste benzen. I to kada mislite da je kritikovanje paljenja guma “drugosrbijanština” pokazuje da nam treba novi Dositej Obradović. Elem, benzen je aromatični ugljovodonik. Ovo sve bi vam bolje objasnio organski hemičar, ali na žalost imate ekološkog politikologa. Plastično objašnjeno benzen nastaje kao nusproizvod nepotpunog sagorevanja. Konkretno gume.

Veterani američke vojske su imali lošu naviku na Bliskom Istoku da pale smeće, jednostavno to je bila praksa američke vojske. Dobar deo vojnika koji je bio izložen tom dimu dobio je leukemiju. Benzen izaziva akutnu mijeloidnu leukemiju i ne morate čak ni udahnuti taj tim, benzen se unosi i preko sluzokože oka i kože.

Može biti i posledica rada petrohemijske industrije i sigurno je bombardovanje petrohemije 1999. imalo veliki uticaj na javno zdravlje, ali spaljivanje guma i kablova se dešava po celoj Srbiji svakodnevno, decenijama. A ono što se ne udahne pada na zemlju i završi u lancu ishrane. Ako prestanemo da palimo gume, djubre i ako konačno krenemo da se bavimo deponijama koje GORE i koje su kancerogene bombe – nećemo eliminisati leukemiju, ali ćemo sprečiti obolevanje jednog dobrog dela populacije. Razmislite o tome.

Ukoliko želite da primate mail-ove o svim našim budućim akcijama, radi veće šanse da ih ne propustite, prijavite se na naš newsletter. Radujemo svakom novom članu, druženju i svakom novom koraku ka poboljšanju sredine u kojoj živimo.